Advies over IP
Een IP-camera is een camera die je computernetwerk gebruikt om live en/of opgenomen beelden te versturen, zodat je deze kan bekijken en/of op kan slaan. Je gebruikt een IP-camera bijvoorbeeld om de babykamer, woonkamer, kantoor aan huis, tuin, winkel, hotel of kantoorpand in de gaten te houden, ook als je er zelf niet bent. Combineer twee of meer IP-camera’s en je kan meerdere locaties tegelijk in de gaten houden.
- Online Toegankelijkheid
- Beeldkwaliteit
- Intelligentie
- Integratie PoE
- ALL-IP Solutions
- Kosteneffectief
- Schaalbaar
- Open
- Flexibel
- Gemakkelijk uitbreidbaar
- Om volledig over te gaan op IP is een nieuw netwerk nodig
- Bandbreedte gevoelig
- Belasting bestaand netwerk
- Gedegen kennis netwerken noodzakelijk
- Beelden op afstand bekijken (poortforwarding UPNP/P2P)
- IP-conflicten in bestaand netwerk
- DOS-aanval
- Keyloggers
- Password crackers
- Gelijke IP-adressen LAN
- Afluisteren IP-verkeer
- Extra risico’s met draadloos
- Overal vandaan te manipuleren
- Virussen
- Spam
Het verdient daarom de voorkeur om een apart netwerk voor beveiligingstoepassingen te gebruiken.
Op welke locaties kan je bekijken en opnemen?
De locatie die je wenst te filmen is bepalend voor je keuze van een IP-camera. IP-camera’s met nachtzicht zijn geschikt voor opnames op donkere locaties. De resolutie van de IP-camera bepaalt hoe scherp de beelden uiteindelijk zijn en met de PTZ (Pan, Tilt, Zoom) optie kan je een groter gebied opnemen.
De resolutie van een IP-camera bepaalt hoe scherp de beelden uiteindelijk zijn. Des te hoger de resolutie, des te scherper het beeld is. Met de PTZ-optie (Pan, Tilt, Zoom) kan je met een IP-camera een groter gebied bekijken en opnemen. De IP-camera kan je met deze optie namelijk draaien en in- en uit zoomen. Het is natuurlijk ook mogelijk om een buitencamera, binnen te gebruiken.
De meeste buitencamera’s zijn voorzien van nachtzicht, zodat je bij weinig licht duidelijk beelden kan opnemen. Daarnaast zijn buitencamera’s bestendig tegen neerslag en stof. Let tijdens je keuze voor een buitencamera op de kijkhoek. De kijkhoek bepaalt hoeveel zicht je hebt op de locatie. Een brede kijkhoek geeft meer beeld, maar dit beeld is dan minder scherp.
Hoe kan je beelden bekijken en opslaan?
De beelden van je IP-camera bekijken is mogelijk met behulp van verschillende apparaten. Een IP-camera is draadloos of bedraad verbonden met een netwerk (router) en krijgt een eigen IP-adres. Dit maakt het mogelijk om de beelden te bekijken via een browser op je laptop of PC. Een aantal fabrikanten levert naast deze optie ook losse software voor het bekijken van beelden en het aansturen van de PTZ-functie. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van een app, beelden te bekijken op je smartphone of tablet (Android en iOS). Is de IP-camera voorzien van een PTZ-optie, dan kan je deze ook aansturen via een app.
Beelden van een IP-camera opslaan is ideaal wanneer je niet alles live wil monitoren. Daarnaast kun je achteraf altijd de beelden nog opvragen, wat handig kan zijn bij een opname van diefstal of schade. Voor het opslaan van beelden is een opslagmedium noodzakelijk, aangezien een IP-camera niet voorzien is van een harde schijf. Staat je laptop of PC constant aan, dan kun je deze gebruiken voor het opslaan van beelden. Een andere optie is een (micro)SD-kaart gebruiken die je in bepaalde IP-camera’s kan steken. Wil je vaak en veel beelden opslaan? Dan is een NAS of DVR-recorder de beste oplossing.
Aansluitschema’s voor camera’s

Iedere IP-camera is voorzien van een netwerkpoort, zodat je bedraad een verbinding kan opzetten met je router en daarmee het netwerk. Een bedrade verbinding is stabiel en vereist geen groot draadloos netwerk.

Een IP-camera sluit je aan op het stroomnet, zodat de camera voldoende voeding ontvangt. PoE-camera’s halen hun voeding uit de aangesloten netwerkkabel. Dankzij PoE (Power over Ethernet) kun je deze IP-camera’s ook inzetten op plaatsen waar geen stopcontact is. PoE werkt alleen als er aan de andere kant van de IP-camera een PoE-switch is aangesloten.
Nadeel is dat NVR met ingebouwde POE de engineer geen mogelijkheid geeft tot benaderen van de camera.

Veel IP-camera’s kunnen zowel het bedrade als het draadloze netwerk gebruiken. Dit komt van pas wanneer je geen netwerkkabel naar de IP-camera kunt of wilt aanleggen.
LET OP: altijd professionele WIFI gebruiken met 2.4/5.0Ghz wifi en minimale 400 overdracht.
Aan de slag!
Voordat je begint is het heel belangrijk te weten hoe je het netwerk gaat opbouwen bij de klant. Hiervoor moet je een aantal zaken te weten zien te komen die het succes bepalen van de IP CCTV oplossing.
- Wat voor netwerk ligt er al? Is dit een 10/100 of 1000 Mbit?
- Wil de klant de beelden op een andere locatie bekijken? Of op zijn mobiel?
- Waar worden de beelden nog meer opgeslagen dan alleen op de NVR?
- Wie is de provider?
- Wat is de internetsnelheid? Belangrijk is de uploadsnelheid te weten.
Als je dit alles weet kun je aan de gang met het opzoeken van de IP Camera’s en de configuratie van de camera’s en NVR.

Het aansluiten
Je sluit de IP-camera met de (bijgeleverde) kabel aan op je router. Je kunt nu via een computer die met dezelfde router is verbonden, inloggen op je camera. Hoe je in kunt loggen op je camera hangt af van het type processor wat aan boord van de camera is. Zo zijn onze APTINA modellen via de IPSEARCHTOOL V3 bereikbaar. Met deze tool kun je eenvoudig IP adressen van de IP Camera aanpassen. Voor de EXMOR Modellen geldt de IPTOOL.
Indien je IP-camera vraagt om een poortnummer dan kun je meestal kiezen voor de standaardpoort 80. Bij het gebruik van meerdere camera’s moet je dit poortnummer veranderen.

IP-camera benaderen via internet
Als het goed is zie je nu je camera en kun je overal ter wereld je IP-camera bekijken.

Instellen Aptina Camera
Met de IP Search Tool Rev 3.0 kun je heel eenvoudig ip camera’s(welke in hetzelfde netwerk zitten vinden. Deze verschijnen links van de searchengine. Klik de camera aan en rechts onderin kun je nu het ip adres wijzigen.

Exmor

Camera’s instellen
Met de Device Search Tool kun je heel eenvoudig IP-camera’s die in hetzelfde netwerk zitten vinden. Deze verschijnen links van de searchengine. Klik de camera aan en rechts onderin kun je nu het ip adres wijzigen.
Cameraplan
Zorg er voor dat alle IP-camera’s ook een andere inlog krijgen dan admin-admin.

Bandbreedtes en opslag berekening
Om te bepalen welke verbinding en op welke snelheid de camera ingesteld moet worden zijn een aantal factoren belangrijk:
- De grootte van de afbeelding
- De JPEG compressiefactor van de afbeelding
- Het aantal beelden per seconde dat weergegeven wordt
- Het aantal gebruikers dat gelijktijdig de beelden willen bekijken
- De wijze waarop de beelden zichtbaar worden gemaakt
- Beschikbare bandbreedte op het netwerk
- De snelheid van apparatuur (DVR/NVR/Router/enz)
Bij de (A)DSL verbinding zijn 2 factoren van belang: de snelheid van de verbinding en bij sommige verbindingen een maximum aan dataverkeer per maand.

Begrippenlijst
CCTV is een afkorting voor Closed Circuit TV installatie, zoals gebruikt wordt bij cameratoezicht.
Beelden worden verzonden via UMTS (3G netwerk). UMTS wordt ook de derde generatie (3G) mobiele communicatie genoemd en is niets meer dan een benaming voor de techniek waardoor een telefoon met een hoge snelheid kan communiceren en dus snel veel gegeven kan verwerken. UMTS biedt een hogere verbindingssnelheid t.o.v. andere mobiele systemen zoals GPRS. Door deze hogere snelheid is het o.a. mogelijk om een vloeiende beeldverbinding te realiseren. De moderne GSM’s worden sinds enkele jaren van UMTS mogelijkheden voorzien. Bij een 3G camera kunt u dus via uw telefoon inbellen en live beelden bekijken. Voordeel is dat er nauwelijks kabels aan te pas komen. Nadeel is dat er UMTS dekking moet zijn, en altijd belkosten bij komen.
Dit type camera integreert u in uw (draadloze) netwerk. De verbinding kan zowel bedraad als draadloos gemaakt worden, afhankelijk van het gekozen model. Omdat de camera’s aangesloten zijn op het internet kunt u van willekeurige locaties inloggen om beelden te kijken.
Door een recorder te gebruiken kunt u uw beelden later terug kijken. Dit door bediening op de recorder zelf. Tegenwoordig zijn er recorders beschikbaar met een IP uitgang, waardoor ze ook via internet benaderbaar zijn. Hierdoor kunt u alle camera’s die op uw recorder zijn aangesloten benaderen vanaf elke pc met een internetverbinding. Hierbij kunt u meestal ook terugspoelen door de opgenomen beelden. Indien u meerdere camera’s via internet bereikbaar wilt maken, adviseert Novodome in de meeste gevallen om de ‘reguliere’ analoge camera’s te koppelen aan een recorder met IP uitgang. Bij uw recorder keuze is het belangrijk om rekening te houden met het aantal camera’s dat u hierop gaat aansluiten, en hoe lang u de beelden wilt kunnen bewaren.
Dit is de opname kwaliteit van de recorder. Half D1 staat gelijk aan ca 576 x 352 pixels, volledig D1 staat gelijk aan 720 × 576 pixels. Voor verreweg de meeste toepassing is opname in half D1 voldoende. Concreet betekent dit dat u met een set van 4 camera’s een recorder met 500GB opslagcapaciteit kan opnemen 1) op full D1 : 3,5 – 4 dagen, 2) op half D1: 7,5 – 8 dagen.
De beeldsensor bepaalt voor het grootste gedeelte de kwaliteit van een camera. De beeldsensor is de chip die uiteindelijk de beelden verwerkt. Uit verschillende tests is gebleken de beeldsensoren van Sony de beste beelden geeft. Verder is er een groot verschil tussen CCD en CMOS chips. CMOS zit vaak in de ‘simpele’ camera’s. Alle camera’s waar Novodome mee werkt beschikken over CCD chips. De gangbare beeldsensoren hebben een afmeting van ¼” of 1/3” Een sensor van 1/3” is groter en geeft een betere kwaliteit dan een sensor van1/4”.
Dit is het aantal beeldpunten die de scherpte van het beeld bepalen. Met name de horizontale beeldpunten vergroten de scherpte in het beeld. Het aantal effectieve pixels ligt tussen 160×120 (lage kwaliteit camera) tot tot 752 (H) x 582 (V) (vergelijkbaar met DVD kwaliteit).
De scherpte van het beeld komt voort uit het aantal beeldlijnen in combinatie met het aantal pixels. Hoe meer beeldlijnen, des te meer pixels horizontaal. De standaard in de markt ligt inmiddels rond de 420 lijnen.
Lichtsterkte wordt voor camera’s aangegeven in Lux. Hoe lager de waarde, des te minder licht een camera nodig heeft. Maanlicht is bijvoorbeeld 0.3 lux. Is de Lux waarde 0, dan kan de camera beeld geven in volledige duisternis. Dit is vaak in combinatie met infrarood LED’s die in de camera zijn ingebouwd. Bij duisternis geeft de camera dan nog beeld, zij het tot een bepaald bereik (afhankelijk van der sterkte van de LED’s).
De lens van een camera bepaalt de kijkhoek. Hoe lager de waarde hoe breder de hoek. 6mm is hierin de meest afgenomen standaard met een kijkhoek van 60 graden. Voor kleine ruimte is een bredere kijkhoek vaak beter. Eeen lens van 3.6mm geeft een hoek van bijna 90 graden en kan 1 ruimte geheel beslaan. Afstandcamera’s worden vaak uitgerust met een hoge waarde zoals 12mm. Dit geeft een hoek van zo’n 35 graden, waardoor het detail op afstand juist beter zichtbaar is. Met een varifocale lens kan kunt u de kijkhoek zelf bepalen. Dit kan van 90 tot aan 30 graden.
De sluitertijd bepaalt hoe donker of hoe licht je beeld is. Is een ruimte donker dan past de camera zich automatisch zo aan dat de sluiter langer open blijft per beeldje, waardoor er mee licht op de sensor valt. Is een ruimte heel licht, dan gebeurt het tegenover gestelde. Middels een sensor in de camera wordt continu de lichtsterkte in de ruimte gemeten. Zodoende is het beeld in alle omstandigheden goed belicht.
De witbalans bepaalt of de kleuren correct worden weergegeven. Bij elk type lichtbron (TL-licht, zonlicht, schermerlamp etc.) hoort een eigen witbalans. Als deze instelling niet klopt, kan er bijvoorbeeld een gele of blauwe waas over het beeld komen. Moderne videocamera’s stellen de witbalans continu aan, waardoor de kleuren altijd juist worden weergegeven
Nachtcamera’s zijn vaak uitgerust met infrarood LED’s. Infrarood-licht is door het menselijke oog niet waarneembaar, maar wel voor de camera. Zodoende kan de camera “zien” in volledige duisternis. Ziet u zelf niets meer, dan geeft de camera nog gewoon goed beeld. ‘Nachtzicht’ is het bereik van de infrarood LED’s in de camera’s. Het bereik komt tot stand door de hoeveelheid LED’s en de grootte ervan. Hoe meer en groter de LED’s, des te groter het bereik bij volledige duisternis.
Professionele camera’s hebben altijd een BNC 75Ω bajonet aansluiting. De gebruikte kabel hiervoor is BNC RG-59 kabel, een coaxvariant die de beste beeldoverdracht waarborgt.
Een infrarood ip-camera beschikt over nachtzicht, en kan dus in het donker beelden weergeven. De beelden worden in zwart-wit weergegeven.
ONVIF staat voor Open Network Video Interface Forum. De ONVIF-norm is een wereldwijde norm voor het onderling samenwerken van netwerkvideoproducten zoals ip-camera’s en ip-camerasoftware.
Bij optische zoom wordt er gezoomd door de lens te vergroten of te verkleinen, hiermee kun je het beeld dichterbij halen. Er treedt geen kwaliteitsverlies op.
P2P of Plug&Play is een techniek waarbij het niet meer nodig is om instellingen in de router aan te passen om de beelden van de ip-camera van buitenaf te kunnen bekijken (port forwarding). Binnen 30 seconden kun je de camerabeelden op tablet of smartphone bekijken.
Een pan-tilt camera kan zowel horizontaal als verticaal bewegen. Bij de meeste camera’s kun je dit ook via je smartphone of tablet aansturen.
PTZ staat voor Pan-Tilt-Zoom. Een PTZ-camera kan zowel horizontaal en verticaal bewegen, als zoomen.
PoE staat voor Power over Ethernet. Dit is een techniek waarbij de netwerkkabel zowel voor de internetverbinding zorgt als stroom levert. Hiervoor dient wel een speciale PoE-injector of -switch te worden gebruikt.
Port forwarding is het aanpassen van een instelling in je router om een ip-camera (of ander apparaat) op afstand te kunnen benaderen.
De IR cut functie zorgt voor natuurlijke kleuren bij veel zon/daglicht en niet voor de grijze/washed kleuren die je zonder IR-cut hebt. Kleuren worden overdag niet beïnvloed door infrarood licht en ‘s nachts is het toch mogelijk om het nachtzicht met infrarood licht te gebruiken.
Een WDR-camera is ontwikkeld voor het gebruik van beveiligingscamera’s in situaties waarbij veel lichtinval van toepassing is, bijvoorbeeld bij ingangen van winkels en kantoren, waarbij grote glaspartijen aanwezig zijn die direct zonlicht van buiten doorlaten. Een WDR-camera beschikt over een speciale functie om het binnenkomende “valse” licht te filteren en zodoende scherpe beelden te generen van personen die bijvoorbeeld door een deur naar binnen komen.